Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Devínskonovoveská holubica, 10.10.2019

GALÉRIA
Dátum: 16.10.2019
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1291
Devínskonovoveská holubica, 10.10.2019

Pred 568 rokmi sa v starých dokumentoch prvýkrát objavila zmienka o Devínskej Novej Vsi

Pred 568 rokmi sa v starých dokumentoch prvýkrát objavila zmienka o Devínskej Novej Vsi. Presne v deň výročia tejto zmienky si vo štvrtok 10. októbra Devínskonovovešťania pripomenuli tento významný deň našej obce zorganizovaním slávnostného zastupiteľstva. Pozvanie naň prijali - veľvyslanec Chorvátskej republiky Aleksandar Hejna, starostovia okolitých mestských častí Jozef Krúpa (Záhorská Bystrica), Lukáš Baňacký (Lamač) a Ľubica Kolková (Devín). ako i miestni poslanci mestskej časti Miroslav Antal, Beata Janatová, Peter Kolega, Andrej Kovarík, Bronislava Kraváriková, Zoroslav Smolinský, Jozef Tittel, Veronika Veslárová a Ján Žatko. Nechýbali ani bývalí starostovia Devínskej Novej Vsi Marián Jurčák a Vladimír Mráz. Pozvanie prijali aj hostia z obce Omišalj v Chorvátsku Mirela Ahmetovic spolu s riaditeľkou turistickej kancelárie Andreou Orlić Ćulut. Prítomní boli aj riaditelia škôl a škôlok Renáta Balogová (ZŠ Bukovčana), Miloš Marko (ZŠ Horova), Mgr. Iveta Pilánková (MŠ P. Horova), Zuzana Maderová (zástupkyňa MŠ Marečka). Oceňovania osobností sa zúčastnili aj riaditeľ Istracentra – Rastislav Šimkovič a riaditeľka Denovy - Petra Neischlová. Nechýbali ani predstavitelia miestnych spolkov a združení, ako i zamestnanci mestskej časti.

Prvý blok slávnostného večera otvoril starosta mestskej časti svojim úvodným príhovorom. Celé popoludnie sa nieslo v znamení prvej písomnej zmienky, o ktorej naša Devínskonovoveská televízia natočila a aj odprezentovala zaujímavý dokument.

Po ukončení slávnostného zastupiteľstva, ktorému po celú dobu predsedal starosta mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves - Dárius Krajčír, nasledoval Gala večer, počas ktorého boli ocenené súčasné významné osobnosti Devínskej Novej Vsi. Tie do najužšieho výberu posunuli miestni poslanci svojim hlasovaním. Celým večerom nás sprevádzala vynikajúca moderátorka, speváčka a herečka Veronika Hatala, ktorá celému podujatiu dala náležitú noblesu. Spomedzi nominovaných osobností postúpili do užšieho výberu štyria.

Prvým oceneným sa stal Ing. Arch. MILAN BELÁČEK preslávený ako otec cyklomostu Slobody. Vďaka nemu má Devínska Nová Ves cyklomost, ktorý spája brehy rieky Moravy a Devínskonovovešťania tak môžu bez problémov prejsť na rakúsku stranu až do Schloshofu. Za toto dielo získal aj prestížne divácke ocenenie „Cena za architektúru“ CE.ZA.AR. Ako druhý bol ocenený akademický maliar VIKTOR HULÍK, ktorý je u Devínskonovovešťanov známy ako autor bronzovej sochy Čumila, ktorá patrí k najvyhľadávanejším atrakciám Bratislavy. Osadená bola v starom meste Bratislavy 26. júla 1997 a odvtedy sa stala jednou z najfotografovanejších sôch v Bratislave.

Za obrovského potlesku si odnášal ocenenie aj PhDr. JOZEF KLAČKA - osobnosť celoslovenského významu, rodák z Devínskej Novej Vsi. Historik a archivár, zakladateľ a dlhoročný riaditeľ Ústredného archívu Slovenskej akadémie vied. Do slova a do písmena najväčší expert na dejiny západnej časti Bratislavy so zameraním na Devínsku Novú Ves. PhDr. Jozef Klačka je spoluautorom 4 monografií, autorom stovky odborných štúdií, viacerých popularizačných článkov, posudkov a recenzií, ale i autorom Registratúrneho poriadku a plánu, platného pre všetky pracoviská SAV. Doktor Klačka je osobnosť, ktorá má mimoriadne zásluhy pri vybudovaní systému archívnictva v SAV.

Oceňovanie uzavrel vytrvalostný bežec Mgr. JOZEF RAJCHL, ktorý sa vytrvalostnému behu venuje viac ako 15 rokov. K jeho najväčším úspechom patrí transkontinentálny beh Bratislava – Atény – Peking, alebo prebehnutie Európy z Helsínk do Tariffy. Takisto je držiteľom slovenského rekordu v behu na bežiacom páse. Ocenení si od starostu mestskej časti prevzali počas večera výnimočné ocenenie “Devínskonovoveskú holubicu”, ktorú pre túto významnú udalosť vyhotovil mladý umelecký dizajnér Peter Ďuriš. Úžasnú atmosféru dotvorilo operné entrée v podaní muzikálovej divy Sisi Lelkes Sklovskej, ktorá celému podujatiu priniesla náležitý lesk a silný hudobný zážitok.

Poďakovanie

Ocenení si od starostu mestskej časti prevzali počas večera výnimočné ocenenie “Devínskonovoveskú holubicu”, ktorú pre túto významnú udalosť vyhotovil mladý umelecký dizajnér Peter Ďuriš. Úžasnú atmosféru dotvorilo operné antrée v podaní muzikálovej divy Sisi Lelkeš Sklovskej, ktorá celému podujatiu priniesla náležitý lesk a silný hudobný zážitok. 

V Devískej Novej Vsi sa narodili alebo dlhodobo pôsobili mnohé osobnosti, ktoré svojím dielom, prácou a životom zanechali, alebo zanechávajú odkaz budúcim generáciám. Ich život a práca sa natrvalo zapísali do histórie. Každý vybraní a nakoniec aj oceňovaní kandidáti svojim dielom dávno prekročili brány nielen hlavného mesta, ale určite, aj Slovenska.

Je veľmi dôležité, aby sme hľadali, poznali a oceňovali úspešných a prospešných ľudí. Každá generácia potrebuje mať vzory a dôvod byť hrdá na svoje významné osobnosti.

(red)

Významnú udalosť zaznamenala aj naša DTV.‘

Zároveň vyjadrujeme poďakovanie Bratislavskému samosprávnemu kraju za poskytnutie územnej dotácie prostredníctvom Projektu Zakúpenie mobiliáru do spol. sály Istracentra za účelom skvalitnenia služieb poskytovaných Mestskou časťou Bratislava-Devínska Nová Ves, ako aj pre podporu kultúrno-spoločenského života obyvateľov našej mestskej časti.

logo_A_CMYK_300_dpi