Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vernisáž fotografií z Fotofóra 2019

GALÉRIA
Dátum: 14.11.2019
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 976
Vernisáž fotografií z Fotofóra 2019

Podvečer 7. novembra v Devínskej Novej Vsi

Vernisáž dvoch podnetných výstav v DNV

 

Podvečer 7. novembra v Devínskej Novej Vsi, presnejšie v Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku na Istrijskej ulici, mal slávnostný charakter. Popri tradičnej fotografickej výstave FOTOFÓRUM 2019, na ktorú sme zvyknutí pri príležitosti mesiaca fotografie už od r. 2009, sa na vernisáži otvárala aj sprievodná výstava ŽELEZNÁ OPONA k 30. výročiu pádu železnej opony.

Vernisáž dvoch výstav zahájili hravými gitarovými etudami Karolína Zvardoňová (skladba od Olega Kiseleva – Strawberry with icecream) a Martin Iványi  (skladba od Lea Brouwera – Un Dia de Noviembre), obaja zo ZUŠ na Istrijskej ulici z triedy Jozefa Jánošíka. 

Riaditeľ Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku, Andrej Solár, privítal všetkých hostí, zvlášť starostu MČ DNV, Dáriusa Krajčíra, a poslancov. Vyslovil svoje potešenie nad hojnou účasťou záujemcov o vernisáž. Riaditeľ Istra Centra Rastislav Šimkovič vyzdvihol gradujúcu kvalitu práce fotografov amatérov, ktorí prezentujú svoju tvorbu prostredníctvom webového portálu fotoforum.istracentrum.sk.

Kurátorka výstavy, Lenka Rašković, prítomným prezradila, že porota má z roka na rok ťažšie rozhodovanie, aby na výstavu vybrala najrelevantnejšie a najkrajšie zábery. V tomto roku sa tejto cti dostalo 19 autorom, ktorí poskytli 57 fotografií.

Prítomným sa prihovoril aj zástupca Ústavu pamäti národa, riaditeľ sekcie dokumentácie a Festivalu slobody, Ján Endrödi, ktorý upozornil, že výstava ŽELEZNÁ OPONA nie je iba lokálnou záležitosťou Devínskej Novej Vsi, ale veľmi vhodným spôsobom dopĺňa tohtoročný celoslovenský Festival slobody, organizovaný ÚPN pri príležitosti osláv 30. výročia Nežnej revolúcie. Jeho hlavným poslaním je šíriť odkaz demokracie a slobody.

Kurátorka výstavy ŽELEZNÁ OPONA, Lenka Encingerová, ktorá bola aj jej iniciátorkou, vyjadrila spokojnosť s tým, aké množstvo cenných a doposiaľ nepublikovaných fotografií zo súkromných zbierok a archívu Ústavu pamäti národa sa podarilo do tohto podujatia skoncentrovať. Vyzvala hostí, aby sa iniciatívne pripojili do ďalšieho vyhľadávania fotografií železnej opony a jej demontáže, najmä z našej oblasti Devínskej Novej Vsi, prípadne okolia, aby sa tieto materiály mohli v budúcnosti spracovať do knižného vydania.

Slávnostnú atmosféru vernisáže na záver umelecky dotvorila študentka Cirkevného konzervatória v Bratislave, Terézia Kotrčíková, z triedy Miriam Rodriguez-Brüllovej. Zanietene odprezentovala hudbu svetoznámeho kubánskeho gitaristu, skladateľa a dirigenta, Lea Brouwera, dielom Berceuse (Canción de cuna) pre gitaru.

V súčasnosti sa do skupiny amatérskych fotografov FotoFórum zapája 75 fotografov, ktorí prispeli do fototéky 3400 fotografiami. Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov a Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica ocenili tohtoročný kalendár FotoFórum 2019 ako druhý najkrajší kalendár Slovenska 2019 v kategórii Nástenné viaclistové kalendáre obcí. Úprimne gratulujeme k tomuto úspechu!