Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deti zo základných škôl objavujú techniku v Duálnej akadémii

Dátum: 20.11.2020
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1339
Deti zo základných škôl objavujú techniku v Duálnej akadémii

Deti z dvoch základných škôl v Devínskej Novej Vsi chodia od tohto školského roka na technické vyučovanie na strednú odbornú školu Duálnu akadémiu. 

Deti z dvoch základných škôl v Devínskej Novej Vsi chodia od tohto školského roka na technické vyučovanie na strednú odbornú školu Duálnu akadémiu. Táto unikátna spolupráca predstavuje prepojenie teórie s praxou už na základnej škole.  

Iniciatíva vznikla v lete na stretnutí riaditeľov ZŠ I. Bukovčana a ZŠ P. Horova s vedením Duálnej akadémie, pričom ide o pilotný program. Duálna akadémia ponúkla dobrovoľne svoje moderné technické dielne, aby v nich siedmaci a ôsmaci pod vedením skúsených majstrov mohli objaviť vzťah k technike a prípadne aj radosť z manuálnych zručností. Tie na základných školách deti nemajú častokrát ako rozvíjať a majú z nich skôr strach. „Dotyk s technikou je práve v tomto veku u detí na 2. stupni základnej školy základným predpokladom, aby v nej boli v budúcnosti úspešné a mali ju radi,“ potvrdil riaditeľ školy ZŠ P. Horova Mgr. Marko. „Žiaľ podmienky na našej škole rozvíjanie vzťahu k technike veľmi neumožňujú,“ dodáva. Druhá škola ZŠ I. Bukovčana napriek dobre vybavenej dielni priamo u nich na škole pociťuje zase nedostatok kvalifikovaných učiteľov na predmety súvisiace s technikou. „Spolupráca s Duálnou akadémiou nám preto otvára nové možnosti výučby pod vedením odborníkov v oblastiach elektrotechnika, senzorika, spájkovanie a podobne,“ dodáva riaditeľka školy I. Bukovčana Mgr. Balogová.

Škola ZŠ P. Horova stále čaká na finančné prostriedky z EU projektu na vybudovanie vlastnej technickej dielne. Okrem toho nedostatok odborných kapacít na škole a iba 1 hodina techniky týždenne poskytuje žiakom príliš krátky čas na ponorenie sa do technického vyučovania.

Preto sa potešili, keď im Duálna akadémia ponúkla bez nároku na odmenu svoje dielne aj s odbornými majstrami, ktorí deťom raz mesačne jeden školský deň predstavia základy techniky. Milan Ráchela, vedúci odborného vzdelávania v Duálnej akadémii, vysvetľuje: „Záleží nám na tom, aby čo najviac žiakov našlo cestu k technike, lebo naša krajina začína vážne pociťovať dôsledky posledných desaťročí,  keď sa táto téma celospoločensky výrazne podcenila.“

Výhodou je, že deti si môžu vyskúšať spracovanie technických materiálov (plast, hliník, oceľ), a to často aj na reálnych strojoch pod dozorom majstrov, ďalej 3D modelovanie pomocou softvéru, zapájanie pneumatických a hydraulických obvodov, ako aj základy elektrotechniky. To všetko podľa oficiálnych učebných osnov predmetu Technika. „Je to dobrý pocit, niečo si sám vyrobiť. U nás na škole preberáme techniku skôr len teoreticky,“ predstavuje svoje skúsenosti s technikou siedmačka zo ZŠ P. Horova. „Ak doma pomáham, tak iba montovať s otcom nábytok,“ dodáva s úsmevom.

Spomínaná spolupráca medzi školami a Duálnou akadémiou by mala pokračovať po celý školský rok.

3D_modelovanie_ZS_Buk_1

vlastná_tvorba_ZS_Hor_2

 

kovoobrábanie_ZS_Hor_5

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.