Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pandémia zasiahla aj kultúru. Ako ju zvládli kultúrne organizácie?

Dátum: 28.04.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 752
Pandémia zasiahla aj kultúru. Ako ju zvládli kultúrne organizácie?

Bratislava má bohatú tradíciu svojich kultúrnych inštitúcií.

Múzeum mesta Bratislavy je najstarším múzeom s nepretržitou prevádzkou na Slovensku. Kultúrne dedičstvo nášho mesta sprostredkúva vyše 150 rokov.

Mestská knižnica v Bratislave už 120 rokov prináša viac, než len knihy. Je aj priestorom pre štúdium, prácu, stretávanie a voľný čas.

Galéria mesta Bratislavy slávi 60 rokov, pričom za toto obdobie systematicky buduje zbierku, spravuje viac ako 35 000 zbierkových predmetov, programovo vstupuje aj do mestského verejného priestoru a rozvíja ďalšie aktivity a vzdelávacie programy.

Mestský ústav ochrany pamiatok sa stará o ochranu kultúrno-historických hodnôt hlavného mesta. Kultúrny život mesta si ťažko môcť predstaviť bez Kultúrneho leta, ktoré spolu s ďalšími kultúrnymi aktivitami prináša obyvateľom a obyvateľkám

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Organizuje kultúrne a spoločenské podujatia, poskytuje služby a rozvíja činnosť

Divadla Pavla Országha Hviezdoslava. A potom je tu mladá, nová organizácia, ktorú mesto založilo v minulom roku na systematickú podporu kultúrneho a komunitného života mesta - Nadácia mesta Bratislavy.

Čomu sa venovali v poslednom roku a čo chystajú pre Bratislavčanov a Bratislavčanky? Na čom pracujú, aby prispeli k návratu do normálneho života, ktorého je kultúra dôležitou súčasťou?

BA_Kulturny_sucet_1140x320_(1) 

Moderátor Martin Staňo v tretej časti diskusnej relácie Klarisky diškurz, s príznačným podtitulom Kultúrny súčet, vyspovedá riaditeľov bratislavských mestských organizácií a zástupcov hlavného mesta, ktorí zabezpečujú kultúrne služby mesta.

  • Čo považujú za najnáročnejšie v pandemickom období?
  • Ako zvládli posledný rok?
  • Aké aktivity chystajú kultúrne organizácie pre obyvateľov a návštevníkov mesta?

Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovedia naši hostia - vedúca Oddelenia kultúry hlavného mesta a správkyňa Nadácie mesta Bratislavy Zuzana Ivašková, spoločne s riaditeľmi a zástupcami mestských kultúrnych organizácií – Katarínou Trnovskou z Galérie mesta Bratislavy, Petrom Hyrossom a Zuzanou Palicovou z Múzea mesta Bratislavy, Tomášom Štefekom z Mestskej knižnice, Ivom Štasselom z Mestského ústavu ochrany pamiatok, Katarínou Hulíkovou z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska spolu s Valériou Schulczovou z Divadla P. O. Hviezdoslava. 

Nebudú chýbať ani hudobní hostia, pozvanie prijali čerství držitelia novinárskej ceny za najlepší album roka 2020 v súťaži Radio Head Award – skupina Le Payaco  a príde aj obľúbená kapela Modré hory s ich rapovanou poéziou. 

 

Klarisky Diškurz na tému Kultúrny súčet, môžete v premiére sledovať v stredu, 28. apríla o 20.30 h na Facebooku BKIS, na Facebooku hlavného mesta Bratislava a Facebooku mediálneho partnera - Denníka N.

Picture2Picture1_8

Témou druhej časti relácie bolo Očkovanie. Pozvanie prijali epidemiologička Zuzana Krištúfková, virológ Juraj Kopáček, zdravotná sestra Zuzana Weiserová a 1. námestníčka primátora hl. mesta Bratislavy Tatiana Kratochvílová. Nechýbala ani obľúbená herečka Kamila Magálová a ako hudobný hosť vystúpil Peter Lipa.

Celý záznam diskusie si môžete pozrieť na www.bkis.sk/klarisky a Facebookovej stránke BKIS.
Foto: K. Kubalová, archív BKIS.   

 

Zdroj. BKIS

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.