Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Riadené spaľovanie na Devínskej Kobyle

VIDEO
Dátum: 26.01.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 232
Riadené spaľovanie na Devínskej Kobyle

Prečo je to potrebné? 

Na území Devínskej Kobyly rastú rastli, ktoré nikde inde na svete nenájdete. Ak si myslíte, že príroda musí zostať nedotknutá aby sa zachovala, v prípade Devínskej Kobyly to neplatí. Po vyhlásení NPR Devínska Kobyla paradoxne začala zarastať druhmi, ktoré do prostredia pôvodne nepatria. Kobyla začala zarastať náletovými drevinami a v minulosti sa na území vysádzali umelo stromy, ktoré do prostredia nepatria. Kvôli tomuto fenoménu sa mení aj obraz prrody. Miznú tradičné rastliny, zmenšuje sa počet pôvodných živočíchov. 

Vypaľovanie haluziny BROZ robil pre to, aby vytvorilo pôvodné podmienk pre živočíchov, ktorý by sa mohli do prostredia vrátiť prípadne tých málo čo zostalo zotrvať. Haluzina by svojím rozkladom spôsobila eutrofizáciu pôdy a následne na takom mieste by sa šírili burinné a invázne druhy rastlín, ktoré pre územie sú nežiadúce. Na vyčistených plochách budú rásť pôvodné rastliny a výsledky bude možné vidieť veľm i skoro. Spílené drevo bude slúžiť aj na udomácnenie hmyzu. Z driev sa stane prírodný "hmyzý domček". Výsledky spaľovania pozorujú a sú veľmi pozítívne. BROZ spaľoval Borovicu čiernu vo Weitovom lome. Tento roka aj v ďaka tomu na mieste rozkvitli mnohé druhy krásnych pôvodných kvetov. 

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.