Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Štatistiky o koronavíruse zo sveta

Počet videní: 785
Štatistiky o koronavíruse zo sveta

Všade vo svete vedecké pracoviská naplno pracujú na zbieraní poznatkov o novom koronavíruse, aby sme ho čím skôr „prekukli“ a mohli s ním efektívnejšie zápasiť pri zachraňovaní životov.

 

Všade vo svete vedecké pracoviská naplno pracujú na zbieraní poznatkov o novom koronavíruse, aby sme ho čím skôr „prekukli“ a mohli s ním efektívnejšie zápasiť pri zachraňovaní životov.

Americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention  – CDC) 23. marca zverejnilo zaujímavé zistenia o nákaze COVID-19, ktorý spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2, ako prebiehalo infikovanie na výletnej lodi Diamond Princess. Spolu na jej palube identifikovali z 3 711 cestujúcich ako nakazených 705 cestujúcich a členov posádky. Zaujímavé je zistenie, že zo všetkých nakazených nemalo nijaké typické symptómy ochorenia 331 osôb, čo znamená až 46,5 %. Zo zvyšku infikovaných osôb potrebovalo celkom 37 pacientov, čo predstavuje 9,7 %, intenzívnu starostlivosť. Zomrelo 9 osôb, čo je 1,3 % nakazených. Pred dezinfekciou lode na 17 deň po opustení kajút vedci ešte stále našli na povrchoch výletnej lode RNA z koronavírusu, ale neboli to už živé vírusy (zdroj: www.cdc.gov).

Štúdia v časopise Pediatrics sa zamerala na 2 143 prípadov detí s potvrdeným alebo podozrivým COVID-19, ktoré boli nahlásené Čínskym strediskám pre kontrolu a prevenciu chorôb od 16. januára do 8. februára. Viac ako 90 % prípadov nakazenia detí bolo asymptomatických, mierne alebo stredne závažné. Takmer 6 %prípadov detí malo závažné symptómy, pričom u dospelých dostupné údaje potvrdzujú 18,5 % (zdroj: www.pediatrics.com).

Pozitívne správy majú štatistiky nakazených a zomrelých v neďalekom Nemecku. Vedci konštatujú, že ich zdravotnícky systém zvláda epidémiu v porovnaní s inými štátmi v Európe (Taliansko, Španielsko) bravúrne. K 25. marcu má Nemecko 31 554 nakazených, pričom 149 pacientov nákaze podľahlo (zdroj: www.rki.de). To je smrtnosť iba 0,47 %! Dá sa to pripísať najmä skutočnosti, že ich zdravotnícky systém je nastavený na široké testovanie obyvateľstva, čoho výsledkom je podchytenie väčšieho množstva nakazených. Tí potom môžu byť spoľahlivo izolovaní v karanténe a nerozširujú koronavírus ďalej. Predpokladám, že sa tu prejavuje aj dôležitosť akceptácie názorov kvalitných odborníkov z pracoviska Robert Koch Institut. V súčasnosti to prináša svoje plody v podobe aplikácie najnovších vedeckých poznatkov do zdravotníckej praxe.

Na druhej strane Taliansko eviduje k 24. marcu 63 927 infikovaných, z nich zomrelo 6 077, Španielsko má 33 089 nakazených, zomrelo 2 182 osôb (zdroj: www.ecdc.europa.eu). To predstavuje smrtnosť choroby 9,5 % v Taliansku a 6,6 % v Španielsku.

Aké závery si z toho môžeme vziať pre seba? Potvrdzuje sa, že mnohí ľudia okolo nás môžu šíriť infekciu koronavírusu bez toho, aby o tom tušili. Ich podiel je v nakazenej populácii veľmi vysoký. Na lodi boli síce špecifické podmienky, takmer inkubátor vírusu, ale aj iné štatistiky ukazujú, že počet „neviditeľných“ roznášačov je vysoký. Druhá správa varuje, že nie je na mieste podceňovať nákazu u detí. Hoci sa príznaky u nich často neprejavujú, nákaza môže ťažko zasiahnuť aj do ich životov. Preto je opatrnosť namieste. Držme palce našim lekárom a ostatným zdravotníkom, aby súčasnú epidémiu zvládli so cťou aj za pomoci maximálneho testovania na nový koronavírus na našom území.

Eva Čikelová