Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nové informačné tabule na zastávkach

Dátum: 11.05.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1350
Nové informačné tabule na zastávkach

Nové informačné tabule osádza Dopravný podnik Bratislava, a. s. na zastávkach aj v Devínskej Novej Vsi.

Koľko budem čakať?

Túto otázku vám čoskoro zodpovedia informačné tabule, ktoré Dopravný podnik Bratislava, a. s. osádza aj na vybraných zastávkach v Devínskej Novej Vsi.

Projekt Dopravného podniku Bratislava, a. s. sa realizuje. Zahŕňa výrobu 124 tabúľ na 117 zastávkach rozmiestnených na mestských pozemkoch. Tabule budú napojené na aktuálnu GPS polohu vozidiel MHD. Informačné tabule budú informovať v reálnom čase o príchode vozidiel MHD Bratislava.

Informačné tabule projektu budú spĺňať nasledovné atribúty:

1. audiovizuálne, t. j. budú zobrazované a hlásené, pričom

  • Zobrazované – budú uvádzať číslo linky, smer cieľa a reálny čas odchodu
  • Hlasové informácie budú oznamovať predovšetkým vynechané spoje, odklony liniek, zavedenie náhradnej dopravy....

2. Informácie pre zrakovo indisponovaných – súčasťou zastávkovej informačnej tabule bude prijímač signalizácie z povelového vysielača slabozrakých a nevidiacich a digitálny hlásič. Reproduktor bude umiestnený aj v zástavkovou označníku. Anténa na prijímanie signálu z povelového vysielača slabozrakých zabezpečí spoľahlivý prenos signálu na vzdialenosť medzi zastávkovou informačnou tabuľou a zastávkovým označníkom.

3. Samostatná nezávislá jednotka na zastávke

  • Zastávková informačná tabuľa bude umiestnená na stĺpiku v priestore zastávky MHD. Stĺpik bude samostatne stojaci. Bude pripojená do distribučnej siete rozvodu elektrickej enenrgie s trvalým napájaním 230V AC. Alternatívnym riešením je napájanie pomocou solárnych panelov.
  • Záložný akumulátorový napájací zdroj s takou kapacitou pre núdzové napájanie riadiacej a komunikačnej jednotky pri výpadku dodávky elektrickej energie 230 V, ktorý umožní funkciu zástavkovej informačnej tabule minimálne 2 hodiny.

4. On line: Súčasťou zastávkovej informačnej tabule je obrazový monitoring zastávky pomocou kamerového systému. Kamerový dohľad umožní operatívne reagovať na zvládnutie dopravných nárokov z hľadiska množstva cestujúcich a vo všeobecnosti zvýši bezpečnosť cestujúcich na zastávke.

Zmena informačného systému cez nové informačné tabule znamená najmä kvalitatívny prínos – zlepšenie informovanosti verejnosti a zvýšenie atraktivity MHD. Hlavným utívateľom výstupov projektu bude teda široká cestujúca verejnosť, vrátane bicyklistov, mamičiek s kočíkmi a zrakovo a telesne postihnutých cestujúcich.
PIS (Passenger Information System) je v súčasnej dobe jedným z prvkov informačných systémov pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou. Inteligentný zastávkový informačný systém umožní cestujúcim on-line prístup k reálnym a aktuálnym informáciám o linkách, o odchodoch spojov a prípadných meškaniach bez toho, aby museli v zložitých podmienkach hľadať na zastávke informáciu o odchode svojej linky. Zároveň musí byť cestujúci prostredníctvom takého informačného systému oboznámený o prípadných zmenách na linke, výlukách alebo príčinách väčšieho meškania.

Zdroj. dpb.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.