Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Exkurzia po Devínskej Kobyle

Dátum: 18.06.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1031
Exkurzia po Devínskej Kobyle

Bratislavské mestské dni v Devínskej Novej Vsi

Prednášky o skamenelinách pre deti

  • sobota 26. 6. o 11.00 a 13.00
  • nedeľa 27. 6. o 11.00 a 13.00

Sandberg, pred ktorým sa budeme s deťmi rozprávať o skamenelinách, patrí medzi významné paleontologické lokality. V období treťohôr bolo toto miesto striedavo morským dnom, útesom či súčasťou pobrežného ostrovného systému. Jeho podobu formovalo v štyroch geologických dobách praveké more Tethys, ktoré sa vyvíjalo od prvohôr až do treťohôr. More sa vyznačovalo bohatou druhovou rozmanitosťou, čoho dôkazom je vyše 350 druhov fosílnych nálezov, ako sú zvyšky rias, ježoviek, tuleňov, žraločích zubov, ale aj opíc a nosorožcov.

Vďaka skamenelinám vieme, aké živočíchy a rastliny žili a rástli na Zemi ešte predtým, ako sa objavil človek. V súčasnosti po celom svete nachádzame okrem skamenelín aj odtlačky častí tiel, stopy alebo živočíchy a rastliny zaliate v jantári (mineralizovaná treťohorná živica ihličnatých stromov).

Deti sa dozvedia, ako vznikajú skameneliny a vyskúšajú si prácu paleontológov (odborníkov na skameneliny) priamo v teréne. Dozvedia sa, aký je rozdiel medzi prácou paleontológa a archeológa. K dispozícii budeme mať nepravé skameneliny trilobitov, amonitov, zubov žralokov, dinosaurov aj pradávnych šeliem.

_HMJ4489_–_kópia

lektorka Mgr. Natália Lipová PhD.

Exkurzia po Devínskej Kobyle zo Sandbergu do Waitovho lomu

  • sobota 26. 6. o 10.00 a 12.00
  • nedeľa 27. 6. o 10.00 a 12.00

Sandberg je národnou prírodnou rezerváciou. Okrem známeho Pieskovca a množstva skamenelín, ktoré sa v ňom skrývajú, je výnimočný predovšetkým z prírodovedného hľadiska. Rastie tu viac než 1100 druhov rastlín (niektoré sa vyskytujú v rámci Slovenska iba tu) a žije množstvo chránených druhov živočíchov. Svojou pestrosťou a biodiverzitou je Sandberg akoby kúskom raja na hranici hlavného mesta. 

Na prechádzke si predstavíme jeho najväčšie poklady a povieme si aj to, akú úlohu v tom celom zohrávajú kozy. Lebo práve pri nich budeme vo Waitovom lome končiť. Už ste boli tento rok pohladkať malé kozliatka?

_HMH5428

Sprevádzať vás budú kvalifikovaní turistickí sprievodcovia: Andrea Turanská, Martina Štensová a Filip Gelačík

Maximálny počet účastníkov v skupine - 20 ľudí.

 

Organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa zúčastňujúcich na podujatí. Organizátor je povinný uchovávať telefonický alebo emailový kontakt návštevníkov po dobu dvoch týždňov od ukončenia podujatia a to na účely epidemiologického vyšetrovania; po uplynutí uvedenej doby je prevádzkovateľ údaje povinný zničiť.

Z dôvodu zabezpečenia podmienok určujúcich kultúrnym semaforom je účasť na podujatí podmienená
 

povinnou R E Z E R V Á C I O U

 

Tešíme sa na vás!

 

Organizátor: BKIS

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.