Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ocenenie - Devínskonoveská holubica

Oceňovanie významných osobností

Reprezentácia mestskej časti doma i v zahraničí, osobný prínos pri zveľaďovaní životného prostredia, pedagogická činnosť, ale i dobrovoľnícka práca s deťmi a mládežou, či pomoc osobám v núdzi, to sú len niektoré oblasti pôsobenia, pre ktoré si mohli občania spomedzi seba vybrať vzácnych a významných ľudí, ktorí sa pričinili svojim celoživotným dielom a sú pre rozvoj Devínskej Novej Vsi prínosom. Stačilo zaslať svoj tip na nomináciu do kancelárie starostu, vrátane odôvodnenia – prečo by ten ktorý človek mal ocenenie dostať. Spomedzi predložených návrhov vybrala Nominačná komisia (pozostávajúca z poslancov miestneho zastupiteľstva) štyroch, ktorých následne odporučila starostovi na ocenenie.

FINAL_OCENENIE 

Devínskonovoveská holubica 2019

Prvým oceneným sa stal Ing. Arch. MILAN BELÁČEK preslávený ako otec cyklomostu Slobody. Vďaka nemu má Devínska Nová Ves cyklomost, ktorý spája brehy rieky Moravy a Devínskonovovešťania tak môžu bez problémov prejsť na rakúsku stranu až do Schloshofu.  Za toto dielo získal  aj prestížne divácke ocenenie „Cena za architektúru“ CE.ZA.AR.

Ako druhý bol ocenený akademický maliar VIKTOR  HULÍK, ktorý je u Devínskonovovešťanov známy ako autor bronzovej sochy Čumila, ktorá patrí k najvyhľadávanejším atrakciám Bratislavy. Osadená bola v starom meste Bratislavy 26. júla 1997 a odvtedy sa stala jednou z najfotografovanejších sôch v Bratislave. 

Za obrovského potlesku si odnášal ocenenie aj PhDr. JOZEF KLAČKA - osobnosť celoslovenského významu, rodák z Devínskej Novej Vsi. Historik a archivár, zakladateľ a dlhoročný riaditeľ Ústredného archívu Slovenskej akadémie vied. Do slova a do písmena najväčší expert na dejiny západnej časti Bratislavy so zameraním na Devínsku Novú Ves. Doktor Klačka je osobnosť, ktorá má mimoriadne zásluhy pri vybudovaní systému archívnictva v SAV. 

Oceňovanie uzavrel vytrvalostný bežec Mgr. JOZEF RAJCHL, ktorý sa vytrvalostnému behu venuje viac ako 15 rokov. K jeho najväčším úspechom patrí transkontinentálny beh Bratislava – Atény  – Peking, alebo prebehnutie Európy z Helsínk do Tariffy. Takisto je držiteľom slovenského rekordu v behu na bežiacom páse.

Ocenení si od starostu mestskej časti prevzali počas večera výnimočné ocenenie “Devínskonovoveskú holubicu”, ktorú pre túto významnú udalosť vyhotovil mladý umelecký dizajnér Peter Ďuriš.