Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Múzeá

SNM – Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku (Istrijská 68)
 
V roku 1996 vzniklo na pôde SNM - Historického múzea Dokumentačné centrum chorvátskej kultúry, zamerané na históriu a kultúru chorvátskej národnostnej menšiny na Slovensku. V roku 2006 sa pracovisko presťahovalo do novej budovy do starej časti Devínskej Novej Vsi na Istrijskú ulicu (Dvor bývalej konzervárne ovocia a zele- niny Agrofrucht (1940-1951) a stolárskej dielne). Je to samostatné špecializované národnostné múzeum s celoštátnou pôsobnosťou, zaradené do siete Slovenského národného múzea. Dokumentuje a realizuje vedecký výskum dejín a kultúry Chorvá- tov na Slovensku od ich príchodu na územie dnešného Slovenska až po súčasnosť.
 
Významnou časťou histórie DNV je chorvátske osídlenie. Chorváti do  tejto oblasti prišli počas tzv. chorvátskej kolonizácie v 16. storočí. Stála expozícia chorvátskych dejín a  kultúry poskytuje širokej verejnosti informácie o  ich bohatej materiálnej i  duchovnej kultúre. Budova slúži zároveň ako sídlo Chorvátskeho kultúrneho zväzu.
Kontakt:02/64761097
Viac info nájdete tu

Múzeum starej Devínskej (Istrijská)

Objekt sa nachádza v tesnej blízkosti Slovenského národného múzea–Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku. Múzeum pre návštevníkov ponúka stálu expozíciu Dejiny a kultúra Chorvátov v Devínskej Novej Vsi, ktorá odráža niekdajší život v tejto obci, s dôrazom na 19. a 20. storočie. Je rozdelená do tematických blokov: história, odievanie, duchovný život a cirkev, regrúti, práca a remeslá.Väčšiu časť expozície tvoria zbierkové predmety SNM-MKCHS, pochádzajúce z Devínskej Novej Vsi. Iné sú zapožičané od miestnych obyvateľov, mestskej časti a farnosti v Devínskej Novej Vsi.


Múzeum železnej opony 

Toto múzeum pod holým nebom nájdete na konci ulice Na mýte. Nachádza sa tu časť ostnatého plotu ako spomienka na hraničné zátarasy oddeľujúce západnú a východnú Európu. Začína na konci ulice Na mýte a popri Cyklomoste slobody. Sú tu ponechané zvyšky ostnatého plotu, ktorý sa začal budovať v r. 1950 a aj obranné hraničné opevnenia - betónové bunkre pozdĺž rieky Moravy, z ktorých jeden sa nachádza aj pod mostom. Pri Cyklomoste slobody je pamätník "Obetiam železnej opony" od akademického sochára Juraja Čuteka, otvorené 14. 11. 2014.
vybudované bolo v roku 1950.
Viac info tu

Múzeum colníctva a finančnej správy (Istrijská 49)
Expozícia histórie colníctva a finančnej správy sa nachádza v objekte mýtnice v Devínskej Novej Vsi. Budova mýtnice, ktorá bola postavená okolo roku 1771 slúžila na výber mýta na obchodnej ceste už v čase panovania Márie Terézie, no v týchto miestach sa vyberal tridsiatok aj v skorších dobách. Múzeum vystavuje uniformy, fotografie, dokumenty, zbrane i hraničné kamene. Expozícia zachytáva obdobie od Rakúsko - Uhorska až po súčasnosť.
Viac informácií nájdete tu

Múzeum školstva a pedagogiky

Múzeum mapuje dejiny školstva a vzdelávania je na Slovensku už takmer 50 rokov (r.z. 1970). Má rozsiahly historicky významný zbierkový fond, ktorý je udržiavaný a dopĺňaný s odbornou starostlivosťou. 

Múzeum je celoštátne špecializované pracovisko rezortu školstva, jediné svojho druhu v Slovenskej republike. Jeho zriaďovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizačne patrí pod Centrum vedecko-technických informácií SR.

Jeho poslaním je zhromažďovať, spracovávať a ochraňovať, vedecky zhodnocovať a prezentovať hmotné dokumenty z dejín školstva a pedagogiky na Slovensku ako národné kultúrne dedičstvo.
Viac infomácií nájdete tu

Šrot park

V parku je umiestnených množstvo zvierat vyrobených zo šrotu v životnej veľkosti, ktoré žijú v slovenských lesoch. Pozvárané kusy odpadu tak dostali konkrétny tvar a nový život. Nájdete tu orla pristávajúceho do hniezda vytvoreného z odpadového dreva, vlka naháňajúceho zajaca, či jazveca aj s nenápadnou vyhĺbenou norou. Objekty sú zasadené do ich prirodzeného prostredia. Viac tu