Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prednášky v prírode

Exkurzie a prednášky v prírode

cieľová skupina: prvý a druhý stupeň ZŠ

dĺžka trvania: 60 min

cena: 2 eurá na dieťa (pedagóg má prednášku gratis)

 

Sandberg a skameneliny

Sandberg patrí medzi významné paleontologické lokality. Na tomto území sa našlo vyše 350 fosílnych nálezov. Exkurzia bude prebiehať na paleopieskovisku na Devínskej kobyle, kde si vysvetlíme, ako vznikali skameneliny a že Zem nevyzerala vždy tak ako dnes. Žiaci si budú môcť vyskúšať prácu paleontológov priamo v teréne.

 

Včeláriky na Sandbergu

Na pieskových terasách Sandbergu hniezdia naše najpestrejšie vtáky včeláriky zlaté (Merops apiaster). Včeláriky sú sťahovavé, zimujú až v Afrike a na svoje hniezdiská sa vracajú koncom apríla a začiatkom mája. Ich pozorovanie preto patrí medzi výlučne jarné či letné zážitky.

 

Bobor a lužný les

Vyberieme sa spolu do teritória bobra a naučíme sa ho rozoznávať od veľmi podobnej nutrie a ondatry. Povieme si zaujímavosti o tomto vodnom hlodavcovi a ukážeme si mäkký lužný les a obyvateľov, ktorí v ňou žijú. Vysvetlíme si dôležitosť jarných záplav a nevyhnutnosť mŕtveho dreva v lese.

 

Netopiere (Chiroptera)

Základné informácie o jediných lietajúcich cicavcoch. Vysvetlíme si ako funguje echolokácia a druhová ochrana netopierov. Predstavíme si niektoré z 28 na Slovensku žijúcich druhov.

 

Sovy (Strigiformes)

Základné informácie a druhová ochrana týchto výnimočných živočíchov. Predstavíme si a naučíme sa rozoznávať všetkých 10 druhov sov, ktoré hniezdia na Slovensku. Povieme si, prečo lietajú úplne potichu a ako dokážu otáčať hlavou až o 270 stupňov.

 

Ďatle (Piciformes)

Základné informácie o tejto skupine vtákov a všetky druhy, ktoré žijú na Slovensku od najväčšieho tesára čierneho až po najmenšieho ďatľa malého. Povieme si zaujímavosti z ich života a vysvetlíme si neuveriteľne komplikovaný komplex tlmičov v hlave, vďaka ktorému vydržia silné a rýchle údery zobákom.

 

Bociany (Ciconiidae)

Základné informácie o bocianovi bielom a jeho menej známom príbuznom bocianovi čiernom. Vysvetlíme si hlavné rozdiely medzi týmito dvoma druhmi a porozprávame sa o ich migrácii do Afriky a naspäť. Naučíme sa rozoznávať ich mláďatá a ukážeme si, kde všade dokážu zahniezdiť.

 

Hmyz (Insecta)

Základné informácie o tejto rôznorodej skupine bezstavovcov. Porozprávame si zaujímavosti z ich života, spôsoby rozmnožovania a starostlivosti o mláďatá. Predstavíme si mnohé druhy, s ktorými sa bežne stretávame vo voľnej prírode. Nebude chýbať ani rozdiel medzi dokonalou a nedokonalou premenou.

 

Ulitníky (Gastropoda)

Predstavíme si túto zaujímavú skupinu živočíchov a naučíme sa rozoznávať niektoré naše druhy. Vysvetlíme si, čo znamená pojem hermafrodit a ako sa ulitníky rozmnožujú.

 

Vajce

Pútavá prednáška o vajciach a vajíčkach v živočíšnej ríši. Rôzne veľkosti a tvary. Dozvieme sa, samica ktorého druhu je tou najstarostlivejšom matkou na svete.

Pavúky (Araneae)

Pavúky sú rozšírené po celom svete a vedci odhadujú, že ich je takmer 50 000 druhov. V našej prírode je ich len nepatrný zlomok, okolo 1000 druhov. Všetky pavúky sú dravce a my si ukážeme rôzne, často až neuveriteľné spôsoby lovu koristi. Predstavíme si pavúčie vlákno – najpevnejší a najodolnejší materiál na svete.

Ako vidia živočíchy

Prednáška o rôznych typoch očí. Ukážeme si oči ploché, jamkové, dierkové, oči na stopke a nebude chýbať ani zložené oko hmyzu. Dozvieme sa, ktorý živočích má najkomplexnejšie oči spomedzi všetkých existujúcich živočíšnych druhov a rozlišuje 4x viac farieb ako človek.

Čo robia živočíchy v zime

Ktoré živočíchy v zime spia zimným spánkom (hibernujú), ktoré sa prispôsobili a ktoré sa sťahujú (migrujú) do teplejších krajín? Ukážeme si rôzne úkryty a naučíme sa rozoznať niektoré odtlačky zvieracích láb a kopýt.

Život v oceánoch a moriach

Preskúmame spolu životné prostredie morí a oceánov, v ktorom sú podmienky na život smerom do hĺbky stále náročnejšie. Doteraz sme preskúmali menej ako 5% oceánov našej planéty. Povieme si zaujímavosti zo života žralokov, veľrýb, vorvaňov, chobotníc a medúz.