Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle

Vyhliadková veža sa nachádza na „chrbte“ Devínskej Kobyly na „priesečníkoch“ obľúbených náučných a turistických chodníkov, ktoré vedú k areálu vyhliadkovej veže z Devínskej Novej Vsi, Devína a Dúbravky. Je postavená na najvyššie položenom mieste Devínskej Kobyly v nadmorskej výške 514 m n. m.

Vyhliadkova_veza_1

Výška konštrukcie: 21,26 m
Hmotnosť konštrukcie: 23,4 t
Počet schodov: 112

LIVE STREAM - živá panoráma

Jej unikátna poloha na hranici troch štátov poskytuje panoramatický výhľad na okolie Devínskej Novej Vsi, na Česko, Rakúsko a Maďarsko. a  Výhľad do troch susediacich krajín bol motívom pre umiestnenie troch vyhliadkových plošín v rôznych výškových úrovniach. Najvyššia plošina je osadená na nivelete cca 20 m nad okolitým terénom.

Výhľad z plošiny 5. poschodí* 14,3 m nad terénom.

Zobor (Tribeč), Košice, Senec, trojmedzie (SK, AT, HU), Kamzík, Letisko M. R. Štefánika, Budapešť, Slavín, Bratislava (Staré Mesto), Bratislavský hrad, Gerulata, Gabčíkovo

 

Výhľad z plošiny na 6. poschodí* 17,1 m nad terénom

Schloss Hof, Cyklomost slobody, Praha, Marchegg, Devínska Nová Ves, Pálava, Brno, Volkswagen, Trojmedzie (SK, AT, ČR), Záhorská Bystrica, Marianka, Záruby (Malé Karpaty), Hrad Pajštún, Stupava

 

Výhľad z plošiny na 7. poschodí* 20 m nad terénom

Königswarte, Wolfsthal, Neziderské jazero, Devín, Hrad Devín, Hainburg, Carnuntum, Most Andreas Maurer, Letisko Schwechat, Viedeň, Schneeberg

mapa_so_zaznacenim_smerov_aktualizacia

*Smer k vybraným mestám, lokalitám a územiam vám ukážu smerovníky umiestené na jednotlivých plošinách.

Autorom návrhu Vyhliadkovej veže Devínska Kobyla je Architektonický ateliér ARCHITEKTI ŠEBO LICHÝ. O vzhľade veže už koluje legenda, že ju inšpirovala modlivka zelená, ktorá žije v okolitej prírode. Podľa slov autorov však stavba vychádza z genius loci daného miesta. Odtiaľto vidno z jedného bodu do troch rôznych krajín, takže fascinácia týmto miestom bola inšpiráciou aj pre trojuholníkový pôdorys Vyhliadkovej veže Devínska Kobyla. Motív trojuholníka sa opakuje na celom jej dizajne.

VYHLIADKOVA_VEŽA_2

Vyhliadkový ďalekohľad, ktorý je umiestnený na najvyššej plošine Vyhliadkovej veže, ponúka návštevníkom vzrušujúce pozorovanie prírody a okolitej panorámy.

PRÍSTUPOVÉ TRASY:

Z Devínskej Novej Vsi po zelenej značke * Nám. 6. Apríla * okolo Istra Centra * okolo Kostola Ducha Svätého * Lipové * Vyhliadka Rovnica * Bočná cesta * po červenej značke pokračovať na Devínsku Kobylu rázcestie.

Z Dúbravky po žltej značke * okolo Domu kultúry * Kostola Ducha Sv. * Dúbravská Hlavica * po červenej značke na Devínsku Kobylu rázcestie.

 

Z Dlhých Dielov po modrej značke * Jezuitské lesy * Švábsky vrch * Dúbravská Hlavica * po červenej značke na Devínsku Kobylu rázcestie * Hrad Devín po červenej značke * cez Námestie práce * Úzky les * Devínska Kobyla rázcestie

 

Z Karlovej Vsi-Kútiky červenou značkou cez Jezuitské lesy, Švábsky vrch, rázcestie Dúbravskej Hlavice až na Devínsku Kobylu.

 

Od hradu Devín červenou značkou cez Námestie práce k rázcestníku Úzky les až na rázcestie Devínskej Kobyly 490 m n.m Odtiaľ značenie pokračuje až na vrchol Devínskej Kobyly 514 m n.m s vyhliadkovou vežou.

 

DEVÍNSKA KOBYLA

Devínska Kobyla sa rozprestiera na ploche 1 011 157 m2 a je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty so 4. stupňom ochrany. Vrchol Devínskej Kobyly je najvyšším vrcholom masívu Devínskej brány (bývalý názov Porta Hungarica). 

Prírodný komplex ponúka mimoriadne botanické, zoologické, geologické a paleontologické hodnoty s bohatým zastúpením chránených a ohrozených druhov a s významnou paleontologickou lokalitou Sandberg.

 

FAUNA A FLÓRA

Fauna: Zo zoogeografického hľadiska predstavuje Devínska Kobyla významné územie, kde žije niekoľko tisíc druhov živočíchov. Vyznačuje sa najmä bohatým zastúpením teplomilných aj suchomilných druhov ulitníkov, ktorým vápencový podklad a južná poloha vytvárajú vhodné životné podmienky. Najvýznamnejšiu zložku živočíšstva Devínskej Kobyly tvorí hmyz. Devínska Kobyla je jednou z mála lokalít na Slovensku, kde žije aj vzácna kobylka sága (Saga pedo), ktorá dosahuje dĺžku 7 centimetrov a je najväčším hmyzom na európskom kontinente. Pozoruhodným druhom je modlivka zelená (Mantis religiosa), ktorá napáda aj hmyz taký veľký, ako je sama. Veľmi bohato sú v tejto lokalite zastúpené motýle a chrobáky. Motýľov tu žije vyše 1600 druhov.

Flóra:  V oblasti južných a juhozápadných svahov s dostatočne hlbokou pôdou je rozšírená trávnatá step. Prevládajú tu teplomilné druhy tráv ako napr. kostrava valeská (Festuca valesiaca). Na stráňach svietia na jar zlaté kvety hlaváčika jarného (Adonis vernalis), modré kvety poniklecov (Palsatilla), aj ružový sinokvet mäkký (Jurinea mollis). Všetky spomínané druhy sú zákonom chránené.

 

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

BÝVALÁ RAKETOVÁ ZÁKLADŇA

Nezabudnuteľnú atmosféru okolia dotvára prítomnosť bývalej raketovej základne, kde v minulosti pôsobila raketová brigáda Československej ľudovej armády ako súčasť obrany štátov Varšavskej zmluvy proti letectvu a raketám NATO.

SANDBERG 

Pieskový odkryv Sandberg je unikátny pozostatok treťohorného bádenského mora spred 15 miliónov rokov. Bolo tu nájdených vyše 350 rôznych druhov skamenelín, medzi inými napríklad
zuby žralokov, stavce veľrýb, zvyšky chobotnatca, či kosti opíc. K najvzácnejším nálezom patria zuby dryopiteka. Vstup na  lokalitu je však z  bezpečnostných a ochranárskych dôvodov zakázaný (nestabilná hornina). Pohľad na ňu si môžete vychutnať z turistickej trasy, ktorá pokračuje na Weitov lom a ďalej do Devína.

VILLA RUSTICA

Villa rustica je nepresné, avšak zaužívané označenie pre nálezisko pozostatkov súkromného rímskeho kúpeľa z 3. storočia v lokalite Veľká lúka v Dúbravke.

ZRÚCANINA HRADU DEVÍN

Hrad Devín je zrúcanina pôvodne gotického, neskôr slohovo prestavovaného hradu, ktorý sa týči na brale nad sútokom riek Dunaja a Moravy. Má jedny z najpohnutejších, ale aj najbohatších dejín spomedzi hradných sídiel na Slovensku. Sídlili tu Kelti, bol súčasťou opevnenia Rímskej ríše a neskôr sa tu písala aj významná história slovenského národa. V súčasnosti je významnou archeologickou lokalitou a múzeom.

------------------------------------------------------------------------

Investor: MESTSKÁ ČASŤ BRATISLAVA -  DEVÍNSKA NOVÁ VES
Autor: ARCHITEKTI ŠEBO LICHÝ s.r.o.
Partner projektu: ITB DEVELOPMENT a.s.
Zhotoviteľ: INGSTEEL, spol. s.r.o.
Rok výstavby: 2020

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
mapa so zaznacenim smerov_aktualizacia Veľkosť: 19.1 MB Formát: pdf Dátum: 22.6.2020