Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Parky

Park Potočná

Park „Potočná“ vznikol iniciatívou občanov, ako reakcia na absenciu zelene v tejto oblasti. V roku 2005 dobrovoľníci, dnes už členovia O.Z. Spoločnosť Zasaď Strom, vysadili prvé stromy. Do parku presádzali stromy ohrozené budovaním ciest a infraštruktúry, alebo stromy množené z ohrozených miest a stromy pozoruhodné či inak zaujímavé. Zo vzácnych druhov živočíchov vyskytujúcich sa v blízkom okolí môžeme spomenúť napr. bobor európsky, ondatra pižmová, užovka obyčajná, užovka stromová, ďateľ veľký, žlna zelená, drozd čierny, sokol myšiar, volavka popolavá, jašterica obyčajná, jašterica zelená, kačica divá, bocian biely. Rastlinné spoločenstvo je zastúpené najmä mäkkým vŕbovo-topoľovým porastom. Vyskytujú sa tu aj vzácnejšie druhy rastlín ako napr. kalina obyčajná, kostihoj lekársky, kosatec žltý. Vápencová ulica (pôvodne„Potočná“ ul.) obecne nazývaná tiež „Cigánska ulička“, je jednou z najstarších miest v Devínskej Novej Vsi. Na mieste dnešného parku bol pôvodne meander potoka „Mláka“, ktorý bol súčasťou nivy rieky Moravy. Neskôr na mieste oblúka potoka „Mláka“ nazývaného „Cigánsky potok“, vznikalo močarisko napájané nepravidelnými záplavami. V 80. rokoch bolo močarisko zasypané. Postupom času bolo miesto uvedené do dnešnej podoby.

Park Charkovská

Bývalý školsky dvor základnej školy v dnešných časoch slúži ako verejný park na oddych s detskými preliezkami a zábavnými prvkami. 

Prevádzková doba ihriska:

  • leto (01.04. - 30.09.) od 8.00 do 21.00 h.
  • zima (01.10. - 31.03.) od 9.00 do 17.00 h.

Park Bridlicová

Malý, tichý park so zeleňou je umiestnený medzi dvoma komunikáciami. V blízkosti sa nachádza zmrzlináreň a Park Charkovská.

Dendropark

Náučná prírodná lokalita sa nachádza na severnom svahu Devínskej Kobyly nad sídliskom Podhorské. Sú tu vysadené pôvodné druhy stromov a  kríkov, ktoré rastú na Devínskej Kobyle. Pri každom druhu dreviny je osadená informačná tabuľa.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
park_potocna Veľkosť: 418.9 kB Formát: pdf Dátum: 21.6.2023
potocna Veľkosť: 1.33 MB Formát: pdf Dátum: 21.6.2023